439 poze   51578 vizite

Reproductia

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------ Daca masculi si femelele sunt impercheati mult prea devreme inainte de varsta si greutatea optima sar putea ca femelele sa aiba intarzieri in crestere, productie mica de lapte si distocii iar la masculi scade cantitatea si calitatea de sperma si cu epuizarea sexuala rapida.
.
------Greutatea si varsta minima de reproducere a iepurilor:
.
--- la rase Mari ----- greutatea min.: 3,5kg femele; 4 kg masculi;
---------------------------- varsta min.: 6.5luni femele; 7,5 luni masculi;
--- la rase Mijloci -- greutatea min.: 2,5 kg femele; 2,8 masculi;
---------------------------- varsta min.: 5,5 luni femele; 6,5 luni masculi;
--- la rase Mici ----- greutatea min.: 1,7 kg femele; 1,8 kg masculi;
---------------------------- varsta min.: 4,5 luni femele; 5,5 luni masculi;
.
------ Inainte de a monta iepuritele cu o luna inainte, eu fac o smecherie, duc cate o iepurita la iepuroi, nu ca sa le monteze iepuroiul ci ca doar sa se miroase(cunoasca) si eventual lasam ieproiul ca sa se suie pe iepurita timp de 2-3 sec. (ca sa se obijnuiasca cu pozitiile, doar de proba, trebuie sa avem grija ca sa nu o monteze).
Facem treaba asta de 3-4 ori pe luna, ca atunci cand va sosi vremea cand vom dori sa incepem imperecheatul iepuritelor, sa nu avem dificultati cu acomodare celor 2 parteneri de sex opus.
------ Caldurile la iepurite se manifesta tot timpul anului exceptand sfarsitul verii cand e mai putin intensa, dar posibila. Cele mai intense calduri la iepurite dupa fatare se manifesta la 1-3 zile, la 9-12 zile si la 28-30 zile. Iar la iepuroi nu avem probleme, tot anul. Cel mai favorabil este ca imperechierile sa se faca dimineata sau seara (pe timp racoros, ca nu sunt asa stresati), maxim 3-4 imperecheri pe zi, iar dupa 3 zile de monta obligatoriu o zi de repaus. Unui mascul i se pot repartiza pentru monta 8 - 10 femele.
.
------ Semnele caracteristice perioadei de calduri ale iepuritelor sunt urmatoarele:
--- se agita in cusca (in special cand este o iepurita la iepuroi, celelalte iepurite se agita si mai pocnesc din picior, daca nu sunt speriate de caini sau alti factori);
--- stau intinse (cu picioarele intinse iar coada este usor ridicata in sus);
--- isi rascolesc asternutul (prinde cu dinti paie, iarba, lucerna incercand sa isi faca cuib);
--- isi face cuib (din asternut isi face o gaura (cuib) de obicei aproape de un colt mai intunecat si majoritatea iepuritelor isi smulg parul de pe abdomen pe care in pune in cuib);
--- cand lasam deschisa usa dupa un timp 30 sau si mai mult, iepurita isi va freca barbia (unde are o glanda secretoare folosita in special pt. asi delimita teritoriul) de tocul usi);
--- daca ii verificam organele genitale externe vom obseva ca au culoarea rosiu-aprins;
.
------ Iepurita care este in calduri, fiind introdusa la iepuroi va acepta monta, incat in unele cazuri isi va ridica abdomenul(burta) ca actul montei sa se realizeze mai bine. Iar iepuritele care nu sunt in calduri, vor fugi mereu, cu coada lipita de spate neacceptand monta, iar in unele cazuri se va bate cu iepuroiul putandul castra, de aceea trebuie sai supraveghem si sa intervenim la nevoie.


--------- Monta --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------ Dupa ce am observat ca iepurita este in calduri, o luam din cusca ei si in todeaua o ducem la iepuroi nu invers (deoarece iepuroiul trebuie sa se simta ca acasa ca sa-si poata face linistit treaba).
------ Daca este in calduri, monta ar trebui sa tina cateva secunde (5-8 s) dupa ce iepuroiul sa suit pe iepurita.La sfarsitul montei iepuroiul scoate un sunet specific (un fel de strigat) si cu ajutorul corpului sau reuseste sa ridice iepurita si sa-si bage picioarele lui sub ea. Ca pe urma iepuroiul sa faca o mica pauza si se aseaza langa un perete stand intins.
------ Este bine sa o mai lasam la iepuroi ca sa o monteze a doua oara, desigur daca iepurita nu va incepe sa fuga. Dupa a doua monta, se duce iepurita in compartimentul ei.
------ Dupa ce iepurita a fost montata este obligatoriu ca sa se noteze pe o foaie sau in calculator (oriunde nu conteaza), data montei si data fatari. Ca sa verificam daca monta initiala (prima monta) a reusit, dupa 6-7 zile de la monta iepurita se introduce din nou la iepuroi ca sa verificam daca aceasta a ramas montata la data respectiva. Daca fuge, scoate niste sunete specifice inseamna ca iepurita este montata, iar daca iepuroiul reuseste sa o monteze inca o data inseamna ca iepurita abia acum a ramas montata, ori daca iepuroiul a realizat o monta fortata (care nu sa realizat cu adevarat) este posibil ca ea sa fete la monta initiala (la prima monta).
------ Dupa 10-14 zile de la monta initiala se verifica din nou daca iepurita a ramas la monta, ducand-o din nou la iepuroi.

------ In schimb iepuritele care nu sunt in calduri se duc la iepuroi din 4-7 in 4-7 zile pana cand iepurita ramane montata. Care nu raman la monta dupa mai multe incercari 3-4 se sacrifica (nu toate iepuritele sunt facute ca sa fie mame).


--------- Fatarea ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------ Dupa circa 26 zile de la monta (cu 4 zile inainte de a fata) iepuritei i se face curatenie, si ise pregateste cuibul, punandui-se asternut curat (in care nu sa bagat mirosul de la ati iepuri).
------ Inainte cu 2-3 zile inainte de fatatre iepuritei i se face plinul la mancare si apa ca altfel sar putea ca iepurita din lipsa lor sa is manance pui (canibalism).

------ Dupa 20-31 de zile de la monta, si inainte cu 0,5-4 ore iepurita isi smulge parul de pe abdomen si is face un cuib (de regula intrun colt mai cald si mai intunecat). De obicei o iepurita fata cam 1-12 pui (max. a fost de 25).
------ Pui se nasc cu ochii inchisi, fara par avand la nastere cam 50-70g. La 8-10 zile de la nastere le creste parul si isi deschid ochi (daca in cuib este intuneric isi deschid ochii si mai tarziu de atat).
------ Este util sa ne uitam la pui dar doar pt. un timp foarte scurt (15 sec. max) ca sa vedem starea lor caci daca, se zvarcolesc in permanenta inseamna ca le este frig sau foame, iar cei care stau linistiti si se misca din cand in cand inseamna ca le este bine.
------ Este foarte impotant ca iepurita sa nu fie stresata (sa fie liniste in crescatorie) de sunete puternice cu care ea nu este obijnuita (latratul cainilor etc.) ca altfel isi poate manca puii. Nu este voie sa punem mana pe puii (doar daca ne spalam pe maini cu un sapun fara miros, dar si atunci iepurita poate simti mirosul strain).

--------- Programarea la monta ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------ Femelele care au fatat de mai multe ori, trebuie sa li se aiba in vedere numarul de pui fatati, starea de intretinere si varsta. Astfel incat femelele care au dat nastere la:
---- mai putin de 5 pui pot fi montate la 5 - 6 zile de la fatare.
---- intre 5 - 7 pui pot fi montate la 8 -15 zile de la fatare.
---- peste 8 pui pot fi montate la 24 - 48 ore dupa intarcarea puilor. Iar femelele care in momentu intarcari puilor au conditia fizica slaba, ca sa se ingrase, se vor da la monta la 7 - 15 zile dupa intarcarea puilor.
------ In cazul produceri avortului, iepuroaicele pot fi date la monta chiar a doua zi.

------ Ritmurile de reproductie ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------ In functie de conditiile de crestere (hranire si adapostire) ale crescatoriei exista mai multe tipuri de ritmuri de reproducere:
---- Moderat: ----------- 2 fatari pe an;
------------------------------ 12-18 puii/femela;
------------------------------ ciclul de reproductie insumeaza 180 zile/an din 1 mar - 15 sep;
---- Semiintensiv: ----- 3 fatari/an;
------------------------------ 26-28 puii/femela;
------------------------------ ciclul de reproducere insumeaza 325 zile/an din 1 mar - 25 oct;
---- Intensiv: ------------ 4 fatari/an;
------------------------------ 30-35 pui/femela;
------------------------------ ciclul de reproductie 300 zile/an din 1 ian - 20 noi;
---- Foarte Intensiv: -- 6 fatari/an;
------------------------------ 36-48 pui/femela;
------------------------------ ciclu de reproducere 360 zile/an din 1 ian - 12 ian;



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.